Nallesjukhuset

 
En mycket inspirerande dag tillsammans med IFMSA Complutense! 
 
Jag har idag varit med som prao under IFMSA Madrids största aktiviteter, El Hospital de los Ositos. Här har de anordnat två heldagar på medicinska fakulteten, där de hållt igång ett helt nallesjukhus för flera hundra barn inbjudna från skolor runt om i Madrid. En härlig dag idag med mycket skratt, spanska förklaringar av nallens anatomi, blyga barn, kirurg och operation samt läkande av ALLA nallars sjukdomar. En lyckad dag både för mig och barnen, jag har nog haft minst lika kul! 
 
 
International Federation of Medical Students' Associations (IFMSA) är en ideell läkarstudentorganisation som arbetar med humanitära frågor och internationell förståelse ur både lokalt och internationellt perspektiv. IFMSA finns i hela världen, inklusive många städer i Spanien. I Sverige är IFMSA aktivt på de sju orter där läkarprogrammet finns - Göteborg, Linköping, Lund (Skåne), Stockholm, Umeå (Norr), Uppsala och Örebro.

IFMSA organiserar en mängd projekt, däribland Nallesjukhuset, Kärleksakuten, Papperslösas rätt till vård, Läxhjälp, Ge-Blodprojekt, volontärresor och internationella utbyten. IFMSA vill bland annat främja arbete för mänskliga rättigheter och fred, uppmärksamma och förbättra hälsan hos flyktingar, asylsökande, papperslösa och andra utsatta grupper samt ge studenter chans att uppleva vård i andra länder. Varje år skickas studenter iväg på praktik, samtidigt tar vi emot lika många studenter ifrån världens alla hörn på våra sju lokalorter.

Jag är själv väldigt engagerad inom IFMSA Linköping, där jag suttit som ordförande för hela föreningen samt även för Nallesjukhuset. Här i Madrid är det väldigt många som är engagerade inom IFMSA, många åker på utbyte och själva erfarenheten att man varit med i IFMSA är värdefull. Idag var det runt 30 pers som höll i dessa dagar, och då var det flera som stod på kö och ville vara med...

 

Vad har nallarna fått genomgå idag hos oss? Vi har haft totalt sex stycken stationer i följande ordning: 

1. Sala de Espera - Väntesalen. Här förklaras vikten med väntesal, man sitter med mamma och pappa, man leker tysta leken, ta flaggan med sjukhushandske, viskleken med läkarord samt leker kull med medicinska redskap. Den första bilden som är tagen utomhus är från väntesalen!

2. Consultas- Mottagning. Här är den första kontakten med doktorn. Barnen förklarade problemet med nallen och fick med hjälp av doktorn undersöka nallen för att se var problemet kunde sitta. En journal "historia clinica" skrivs med all info som fås. Man tar tempen med hemmagjorda termometrar, kollar blodtryck och puls, lyssnar på hjärtat på nallen och på en kompis och har kul tillsammans. En och en pratar doktorerna med barnen, och här fanns runt 6 nalledoktorer.



3. Sala de Rayas - Röntgen. Vi röntgade nallen för att se om några ben var brutna. Till hjälp fanns overhead-apparater, gamla sådana (smart!!) där barnen själva fick trycka på knappen och ut kom en bild. 

4. Sala de Curas - Läkemedelssalen. Nallen fick bedövning, bandage, läkemedel och allt viktigt som en nalle kan behöva för att bli frisk. Sprutor för smärta. God medicin. Samt den väldigt viktiga förberedelsen inför operation som skulle ge!!


5. Quirófano - Operationssalen. Nallen behövde opereras för att bli bra. Barnen fick själva vara kirurger, ta på sig rock och munskydd samt använda instrument för att öppna och lägga tarmarna rätt samt rätta till benen. Bandagera och avsluta en operation. Såklart behövde de inte förstöra sin egna nalle, utan det fanns nallar att titta i för att få se hur det ser ut på "insidan av kroppen".



6. Sala de Nutritión -.Återhämtningssalen. Här fick nallen tid att återhämta sig och vila, medan barnen fick höra vad man bör tänka på för att inte skada sig samt för att leva ett hälsosamt liv, vad man ska äta och hur man ska motionera. Titta på bilder om vilken mat som är bra att äta. 

7. Sala de Higiene Biodental. En extra station för att det var så sjukt många barn samtidigt. Här fick barnen lära sig vikten av munvård, tandborstning, samt se ett bildspel på vad som händer om man inte borstar tänderna. Uppskattat av barnen som avslutning. 

Alla barn roterade på stationerna, men de började alltid med nummer 1. Totalt kom 250 barn under dagen, och nalledoktorerna jobbade intensivt en heldag. Jag uppehöll mig mest i Sala de Curas för att det var enklast att prata med barnen där! Min spanska är inte så avancerad, men jag kände mig ändå behövd och det VAR KUL!

 

Kommentera här: