1 Läs mer >>
Hela sex veckor har gått sedan jag kom till Spanien- helt otroligt. Jag har nu slutat mina fyra veckor på urologen, och tänkte härmed berätta lite hur det varit! Jag har sammanfattningsvis haft en vecka avdelning, en vecka mottagning, en vecka kirurgi och en vecka lite hipp som happ. Själva betyget är BRA, jag har fått bra respons och det har varit givande. 
 
MOTTAGNINGEN: En vecka gick jag med min handledare på själva mottagningen, "consultas", dit patienter som ska följas upp efter kirurgi eller avdelning kommer, ven patienter som ska på återbesök för sitt problem kommer dit, lite som en vårdcentral. Här finns 4 rum med en läkare i varje, samt ett stort väntrum. Helt omöjligt att hitta dit, det är som en labyrint... Hur som helst, läkarna på varje rum har en telefon som går till högtalare i väntrummet. När det är nästa patients tur ropar läkaren ut tex: "Juan Garcia Garcia, pase a sala 29"(förnamn, efternamn, gå till sal nr 29), de går alltså inte ut och hämtar patienten... Det innebär att hela väntrummet för 100 pers hör till vilken mottagning patienten ska... Väl inne på rummet hålls dörrar öppna utåt och man kan som anhörig gå på ett möte för sin mamma, bror eller dotter. Provresultat (blodprov som patienten har lämnat innan mötet) ges, och läkaren visar bilder från röntgenundersökningar, och sen beställs nya undersökningar och patienten får tonvis av papper med sig hem. Man får information i 10 minuter innan man måste skicka ut patienten, för att ta in nästa. Det går som på räls.. Jag rekommenderar att gå med läkare här på mottagningen, för läkaren har mycket tid att förklara mellan patienterna! 
 
AVDELNINGEN: "La planta" innebär att gå med läkare på ronder, där man snabbt springer till varje patient och undersöker dem lite snabbt samt meddelar hur läget ser ut och när de kan tänkas få gå hem. Detta gjordes väldigt snabbt, och den mesta av tiden under dagen spenderades vid datorn, tittandes på när läkarna gjorde dubbelarbete. Jag tyckte inte om att gå med avdelningsläkarna, för man fick inte undersöka utan bara gå som en "svans" och titta på. Jag har inte undersökt enda patient själv på fyra veckor... 
 
Smågodis på avdelningen...(alla olika sorters läkemedel i små boxar, som plockgodis!)
 
KIRURGEN: Detta var en väldigt intressant upplevelse för mig, själva "quifófano"-biten. En annorlunda inställning till desinficering och hygien, och mycket ovanliga operationer. På kirurgen hålls 10 salar öppna samtidigt, där patienter på räls körs in, sövs, opereras, och körs ut till uppvaket. Här kunde vi studenter bara gå in och ut från de operationer vi ville se, vilket var väldigt bra, man kunde komma "när det intressanta hände", när njuren klipptes bort eller när organen skulle öppnas. Studenterna står vanligtvis i hörnen, dock får man ibland hålla lite spatlar och tänger. Jag har fått bra förklaringar, och trots motstånd när jag ville vara med och hjälpa till vid operation - så har jag lyckats få sy mina 6 stygn!!! 
 
TOTALT sett en givande placering! Dock inte lika bra som akuten, men i topp ligger fortfarande urologkirurgen!! 

Urologen - check!

1 Läs mer >>

På operationen får man normalt sett bara stå i ett hörn lång bort och titta på en skärm. Man får fråga sjuksköterskorna om information, och direkt när överläkaren kommer in passar man på att ställa alla frågor man kommer på. Sen ställer man sig i hörnet igen och tittar. Det finns redan tillräckligt med folk runt patienten, oftast runt 7 pers... Men varför, tänk vad kul det vore att få hjälpa till, kunna avlasta läkaren under operationen? Detta blev mitt mål idag, att få hjälpa till på en operation. Som ni förstår har de en annorlunda attityd till studenter här i Spanien: på operationer får vi i princip inte göra annat än att titta på... Jag skulle prata (en gång till...) med chefsöverläkaren om jag kunde få tvätta mig och få byta om till sterila kläder för att assistera... 

Och vilket samtal det blev. Jag fick använda alla argument på spanska jag kunde komma på:
Allt är svårt i början,
vi måste få prova för att se hur det är,
för att förstå hur man gör är det enklare att stå nära,
man ser så dåligt långt ifrån,
i Sverige får studenter hjälpa till att sy och assistera...
mm mm...
En härlig prick den där Moreno, och till slut mjuknade han och gav mig en chans, ”gå in på operationen på sal 40”. Sagt och gjort. Jag går direkt in och pratar med läkaren som opererar - Okej, säger hon. Inget mer.

Operationen fortsätter. Jag har fortfarande inte sterila kläder. Jag vet inte var man tvättar sig. Tiden går och operationen är nästan klar. Nu ska vi bara sy ihop. Jag frågar en sista gång: Kan jag få hjälpa till att stänga såret? Hon svarar: Okej då, gå och tvätta dig. Jag skyndar ut utanför opsalen, till andra sidan avdelningen, för att tvätta mig, får på mig sterila kläder och ställer mig bredvid. Hon börjar sy två stygn. Hon ser finurlig ut och säger: Du kan väl bara det svenska sättet? Här kör vi ”la manera española! Men kör på, kör din stil."

Hon ger mig pincetten, nålföraren och suturen. Och jag får sy... Jag får sy många stygn och även sätta sista stygnet. I en penis efter en penisprotes-operation!!! 

 

(här knyter dom stygnen med händerna, sjukt coolt, jag måste öva...)

 

Uppdrag utfört!

3 Läs mer >>

Sovit 8 timmar under helgen, festat och varit igång ganska så konstant. Och såklart på bussresan hem hade vi inte fått nog av upplevelser under helgen.. De som organiserade resan bestämde sig för att vi skulle se ännu en stad på vägen hem, nu bar det av till Ávila!

Ávila ligger ca 100 km väster om Madrid, som har kvar sin medeltida ringmur som omringar hela staden, helt intakt fortfarande! (En av få städer i världen som har en stadsmur, förutom Visby då.... hihi!) Ringmuren har en sträckning på mer än 2 500 meter, nio stadsportar och 88 tornkonstruktioner.

En eftermiddag i Ávila, vandrandes på muren, god lunch och trevliga vänner. Har spenderat dagen med de två systrarna Maria Teresa och Ana, från Puerto Rico, helt underbara tjejer! Så mycket skratt, så mycket liv och rörelse! <3

 

 

 
 
 Tinto de Verano!! Ana och jag delar systerligt!

Goda bakelser att köpa! Nu äntligen tillbaka i Madrid, en sen kväll, men vad gör väl det när jag har haft en helt otrolig helg tillsammans med Madrids studenter!

------------------------------------------------------------------------------------<---------<----------<--------<-------<-------<--------<-------<---

Ledsen, jag förstår mig inte på hur man vrider bilden, haha... 

ÁVILA

0 Läs mer >>
En innehållsrik, festlig, lugn och sömnlös helg i mycket mysiga SALAMANCA, en stad i västra delen av Spanien, 2 timmar väster om  Madrid (200 km) samt 80 km från den portugisiska gränsen. En mycket antik stad, med nästan alla hus byggda tidigare än 1800-tal (wow, jag är imponerad att de står kvar!), och med Spaniens i utklassning ÄLDSTA universitet, University of Salamanca (som har 3000 studenter, och bla läkarprogram!) som grundades år 1134 och där de flesta byggnader fortfarande används. 
Hit åkte jag med 60 studenter från Complutense, alltså bara studenter som pluggar i Madrid. Universitets sociala förening hade bokat en privat buss för alla oss, och som tur var fick jag en plats. Jag kände ingen som skulle åka sedan innan, men jag var inte orolig... Jag har träffat helt underbara människor, helt otroligt vad snälla, intresserade, amable, omtänksamma alla är här på universitetet, man känner sig så välkommen. Denna gång har jag umgåtts med mexikaner, puerto-ricaner, peruaner, brasilianer, uruguayaner, spanjorer, bulgarer och många fler....
 
FREDAGEN inleddes med stadspromenad innan solen gick ner. Själva Salamanca promenerade vi snabbt igenom (bara en halvtimme eller ngt), och fick se många antika, mysiga och coola byggnader. Roligast tycker jag var att se alla "antika klotter" som finns, som är gjorda runt 500 år tillbaka, gjorda med grisblod blandat med mjöl och olja (sägs det). Tänk om dagens klotter får sådan stor uppmärksamhet om 500 år?
LÖRDAGEN med guidad tur till stadens mest attraktiva vs intressanta områden. Såklart besökte vi stadens två katedraler, en "nyare" från 1800-talet och bredvid den en äldre från 1400-talet. Helt otroligt fina utifrån, och även inifrån. Den nya katedralens fasad genomgick renoveringar under 1900-talets senare hälft, då hantverkaren som skulpterade dörrarnas utsmyckning ville göra något minnesvärt: så han undertecknade sitt arbete med några symboler som var specifika för 1900-talet: en astronaut som flyter i rymden och en fantasifigur med glasstrut... Kul man det där!! 
 
Astronauten till vänster och knasfiguren till höger!! 
 
FIESTA TODA LA NOCHE, ja spanjorerna håller verkligen vad de lovar. Båda kvällarna som vi spenderade i Salamanca gick vi först till en bar vid kl 22... här äts middag, tapas och dricks öl eller drinkar. Jag satsade på att prova allt roligt salamantinskt, vilket innebar både positiva och negativa erfarenheter... 
Dani (bulgariska), moii och la mexicana! 
Grillspett på macka (pincho moruno) och ugnstekt griskött (cuchinillo). Mums! 
 
Klockan 02 fortsatte vi sedan till själva diskoteket, där många stannade till kl 07... I baren köper man drinkar och shotar för 2 euro, samt läsk för 2 euro. Vill man ha en av varje betalar man 2 euro... (jag fattar inte logiken, men bra för mig!) Sjukt kul på dansgolvet här, då spanjorerna alltid har en tendens att vilja köra limbo-tävling med sina tröjor. Jag säger kul, för att jag VANN alla gånger, vem är bäst på LIMBO? Och jag var ju långt ifrån kortast här, haha!
Blandrum på hostellet... 70 pers på ett och samma hostel är ju helt klart kul, och vi hade bokat ett helt hostel endast för oss studenter. Dock var ända kruxet att det endast fanns 20-personsrum... Jag har aldrig i mitt liv sett så många personer i ett så litet rum förut. 10 våningssängar med bara några cm från varandra. Folk som varit och festat hela natten var ju inte så tysta heller, vid hemkomst kl 7 på morgonen... Jag hade även turen att få sova precis bredvid två snarkande personer (JÄTTEHÖGT!), vilket inte gjorde det hela lättare att sova efter en utekväll till kl 5 (jag gick nästan först av alla haha)..
 
 
 
 
 
 
 

SALAMANCA

2 Läs mer >>
Ögonblicksbilder från mitt pass idag på urologens operationsavdelning. Dagen börjar kl 8 med rond, men eftersom vi är i Spanien brukar vi sällan komma igång innan kl halv nio. Folk kommer sent jämt, och utan att överdriva är vi nog inte fulltaliga förrän kl 9. (Kl 8.15 brukar det sällan närvara fler än läkarstudenterna och jag...) Här pratas det och äts mycket fika vid ankomst till jobbet, speciellt under läkemedelsfrukosten på tisdag/torsdagar då det serveras croissanter, wienerbröd och goda bakelser plus vatten, juice och kaffe. En ansvarig från läkemedelsföretaget berättar på bra spanska om varför detta läkemedel är det BÄSTA som finns, i världen, och varför avdelningen ska skriva ut detta istället för andra...
 
Operationsavdelningen är öppen för läkarstudenter, ssk-studenter, anhöriga och läkare (nyutexaminerade som vill lära sig nya operationstekniker). Idag har jag gått med 6 läkarstudenter och en sjuksköterskestudent, vi har gått ut och in på flertalet operationer och sett allt från urinblåseoperationer samt vävnadstransplant - tagit vävnad från munnen och satt in i urinröret, till gallblåseborttagning och testikeloperationer. 
 
Man hinner se mycket, mycket folk och mycket spring, för man kan springa in på operationssalarna och titta en stund, gå vidare till nästa sal och titta där, sen springa vidare och se det viktiga på en tredje operation, allt utan att tvätta sig eller ta på sig ytterligare/andra kläder. 15 stycken på en sal är inte ovanligt. Det bästa (!?) är även att man kan stå en halvmeter från patienten utan att vara sterilklädd, och man kan även hjälpa till och ge material till sjuksköterskorna under operationen... Läkarstudenterna får stå i hörnen (även jag!) och titta på, medan resten av skaran trängs i mitten vid patienten. Saker, instrument och blodiga kompresser kastas som under en basketmatch, fram och tillbaka mellan operatör, sköterskor och skräpkorgen... Lite av mycket hamnar på golvet, mycket av lite hamnar i skräpkorgen... Blodet stänker, vätska sprutar...
 
 (Jag verkar vara den enda som är rädd att få stänk på mig!)
Vid handfatet (finns två) där man tvättar sig inför operationen.
 
Vilket namn: Katastrofmage... 
 

Operation!

1 Läs mer >>
Här har ni en tjej som inte kan någonting om dans, speciellt inte salsa. Jag dansar mycket och gärna, men i så fall lite hur som helst, lite som jag känner och lite knasigt. Jag vet att dans inte är min starka sida, men idag kände jag mig beredd att ta mig an denna utmaning - att lära mig dansa salsa. Vad är inte bättre än att lära sig salsa i Spanien?
 
Sagt och gjort, ikväll anmäld till salsa supersnabbkurs, varje pass kostar 2 euro för en timme i grupp med en lärare. Deltagare i alla åldrar mellan 20-30 år, med alla nivåer av danskunskaper (från inga till expert). Fick med mig några Erasmus-vänner dit också, vilka inte heller kunde salsa... Vi var runt 30 pers, mest tjejer, och mest folk som inte kunde något över huvudtaget. Läraren var sjukt duktig, typ i "landslaget" eller något, jag blev sjukt imponerad! 
 
En jobbig och svår timme! Först lära sig grundsteg i två takter och fyra slag. Olika nivåer på deltagare gjorde att vi gick igenom grunderna i ungefär 2 minuter, och därefter dansade i ett högt tempo med piruetter, snurrar, stegserier och diverse konstiga övningar... 1,2,3,4, PASO ESPAÑOL... Jo, snurra kan jag, men inte på rätt ställe... Jag hann inte ens tänka snurr, och alla var redan klara med stegserien...
Det här med dans är nog inte min grej... men jag kanske får ge det en chans?!
BILDER KOMMER SNART! 
 
 
 

Salsa-kurs!

1 Läs mer >>
Här i Spanien skickar de också (precis som i Sverige) ut meddelande när blodet man donerat kommit till användning! Idag fick jag ett sms med denna text: 
 
"Vi på Centrum för Blodtransfusion i Madrid vill speciellt tacka dig för din senaste blodgivning, med den har tre personer förbättrat sin hälsa. Snart får du ett brev med alla resultat från blodanalyser. Hälsningar från oss. Följ oss på Twitter @Madridonasangre"
 
Vad kul det känns att blodet kommit till användning! 

Ge blod - rädda tre l...

2 Läs mer >>
En lång dag i den mycket fina staden Toledo med Erasmus-gänget. Detta är en stad man MÅSTE åka till när man är i Spanien, och idag passade vi på!
 
Toledo ligger 70 km söder om Madrid och är huvudstad i provinsen Toledo och regionen Castilla-La Mancha. Här bor en befolkning på 80 000 människor. I centrala delen av staden finns en mycket välbevarad antik del, som förklarades som världsarv av UNESCO 1986 för sitt omfattande kulturella arv och starka historiska kulturinfluenser av kristendom, islam och judendom. Toledo har alltid tillverkat många olika typer av vapen (svärd, sablar, pistoler mm mm), som nu populära souvenirer i staden. (Inte för att jag köpte någon, men ändå!) 
 Här ser man den centrala delen av Toledo, med katedralen, slottet och parlamentet.
 
Slottet till vänster, och katedralen till höger. 
 
En guidad tur genom hela centrala delen, både över och under jord. Under Toledo finns en "hemlig stad", ungefär som jag tänker mig Atlantis, med gångar och grottor, där vi tittade på gamla hus och vägar samt ett gammalt sätt att samla vatten på. Katedralen gick inte att missa, underbart fint hantverk, likaså slottet. 
Katedralen. 
Eolia y yo! 
En av många butiker med marsipanfigursförsäljning!
Härliga tjejer: Eolia, Lorre, Chiara!
 
 
Lunch på ett tapasställe, där jag fick lov att köpa denna burk...men sen kom jag på, vad skulle jag göra med så här mycket choklad??! Äta med sked!! 
 
 
Aja, det blev churros med choklad istället, jag provade, men tyvärr tycker jag inte om dem (pga att jag ätit alldeles för mycket churros under en resa till Spanien för många år sen!).
 
Promenad, promenad, promenad! Men mysigt med små smala vägar, gamla antika hus, fina konstverk och härliga vyer! 
 

TOLEDO

1 Läs mer >>
Härliga människor, sjukt duktiga på dans, uppträdanden och KARNEVAL! På torget Plaza de Cibeles nära Museo del Prado har Zuzana (från Slovakien) och jag (samt flera tusen till!) idag sett den pampiga karnevalen "Carnaval Al Desnudo" med som innehöll i formationer hela berättelsen om Don Quijote, och alla dess kapitel utspelades med levande hästar, dansare, riddare i rustning, coola uppblåsbara hästar och annat glitter och glamour. Tåget var ungefär en kilometer långt! Efteråt blev det en stor show med fyrverkerier som sköts i takt till musik, från taket på parlamentet! 
 
Lite bilder: 
 

Här kan ni läsa mer om karnevalen (på spanska!)

Del 14 al 18 de febrero se celebran los carnavales en Madrid.

Arrancan el sábado 14 de febrero con el pregón del actor y director Carlos Iglesias, junto a larecreación del cuadro “El entierro de la Sardina” de Francisco de Goya. Este año el Carnaval conmemora el cuarto centenario de la primera edición de la segunda parte de Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes, editado el 27 de febrero de 1615 en Madrid. Carlos Iglesias, en su trayectoria, ha interpretado en el cine a Sancho Panza, uno de los motivos por los que ha sido escogido como pregonero este año. El pregón será a las 18.00h en la Plaza de la Villa.

Tras el pregón, se dará paso a las 19.30h al “Gran Desfile de Carnaval”, desde El Retiro hasta Cibeles, pasando por la Puerta de Alcalá. Escenas que han formado parte de Don Quijote de la Mancha serán cobrarán vida durante el desfile, podremos ver a Don Quijote sobre un Rocinante mecánico enfrentándose a imaginarios caballeros, marionetas de madera, dulcinea, Cervantes escribiendo sobre una hoja sin fin, una manada de caballos en blanco y marfil… junto a otras sorpresas. Una gran fiesta que recorrerá las calles de Madrid, llenando estas de alegría en un ambiente festivo. Como colofón, un espectáculo Piromusical a las 21.00h en la Plaza de Cibeles que tendrá un guiño a San Valentín, ya que es su día.

GRAN BAILE Y CONCURSO DE DISFRACES EN CBA

Tan tradicional como los carnavales, es su baile y concurso de disfraces en el Salón del Círculo de Bellas Artes(C/ Alcalá, 42) a las 23.00h. En esta edición, “Carnaval al desnudo”, presentado por Ricardo Mata, protagonista del musical Priscilla. Joaquín Reyes será el encargado del pregón.

(http://www.espaciomadrid.es/?p=28320)

Karneval-stämning!

6 Läs mer >>
Ikväll sittning, middag med utbytesstudenterna i Madrid, och därefter fest med dans. Jag tänkte mig att vi skulle vara något tiotal utbytesstudenter, äta trerätters, vara i en liten hyrd lokal under jorden, vara tvungna att ta med oss egen dricka och sitta trångt vid små bord... Inte hade jag kunnat föreställa mig att en sittning i Spanien skulle vara så här... STOR! Eolia från Frankrike och Anastasia från Grekland plus jag bestämde oss för att gå - det blir kul att träffa fler Erasmusar!
 
Sittningens plats är en annan intressant detalj, vi var inne på stadion Vicente Calderón, Atlético Madrids hemmaarena, där bord hade ställts i hela baren. 10 bord uppställda med 20 platser på varje, med fri bordsfördelning - tur att vi kom tidigt dit. Alla platser slutsålda, och därför SJUKT mycket folk och många nya ansikten! (En sittning i Linköping, kanske 70-80 pers i samma sal...)
 
Maten som serverades var över förväntan helt klart, förrätt tapas - en tonfisksallad med olivolja, oliver, soltorkade tomater och mozzarella samt pommes frites, avlånga potatisbollar (croquetas) och friterad ost. Huvudrätten var det bästa, KÖTT I MÄNGDER, av alla tänkbara sorter - korv, chorizo, nått likt blodpudding i korvformat (morcillas), fläskfilé, revben och namnamnam... jag kommer vara mätt i en vecka, så mycket som jag åt... Efterrätt, chokladbakelse och frukt... 
 
Eolia och jag... 
 
Som grädde på moset hade vi FRI SERVERING i baren, drick så mycket du vill under sittningen! Gratis är gott, såklart måste man ta vara på tillfället att prova hela gratissortimentet i baren. Skämt åsido, men det var fler som tänkte som jag. Sangrian var den bästa jag druckit på länge, och spansk öl är rätt bra den också!
 
Många uppträdanden, vi dansade macarena, vi sjöng olika spanska gyckel (många med samma melodi som i Sverige!), samt efterfestade i fotbollsbaren... Eftersom en spansk sittning samlar folket vid 21, åt vi inte förrän 23 och slutade vid 01.30. Den spanska efterfesten varade hela natten till kl 07, då spanjorerna drog hem... (vi europeer drog nån gång vid fyra..).. 
 
EN HÄRLIG KVÄLL! Kostnaden ynka 140 kronor för detta spektakel - ett KAP! 
 
 

En spansk sittning...

1 Läs mer >>
Dagens roliga kväll - vilka härliga människor det finns! Kinesiska tjejen Patricia (som jag inte träffat tidigare-utan snabbt stött på och sagt hej till), bestämde sig för att bjuda med oss till en restaurang där hennes vänner arbetar, och bjuda oss på en kulinarisk kinesisk upplevelse. Inte kan man tacka nej till ett sånt erbjudande, jag tog med mig en svensk present (en fin lakritspåse - hon blev superglad), och tillsammans med kazakhstanskan och ryskan åkte vi till Patricia vid Plaza del Sol och kinarestaurangen...
 
Aiyán, Patricia och Aidana.
 
När vi kom fram frågade såklart Patricia om det var något vi inte gillade, var allergiska mot, eller något vi inte ville. Alla vi tre non-kineser svarade, jo men visst, vi är upplagda för överraskningar, vi äter allt, och vi är villiga att testa det du vill bjuda oss på. Ett litet problem var att Patricia kunde väldigt lite engelska samt ingen spanska, så vi fick tolka oss fram via hennes kompis samt använda kroppsrörelser. Inga problem ändå, så att säga. Förrätt med bönsoppa, huvudrätt med kött, bambu, grönsaker, kyckling och fiskhuvud, allt väldigt smakrikt och gott. 
Förrätten - bönsoppa.
 
Fiskhuvud plus fisk! 
 
Till sist kom överraskningen... något med väldigt långa ben, och såg ut lite som en fisk. Groda! Det såg ut som om den skulle hoppa av tallriken, lite rädd var jag faktiskt. 
 
 
Starka kryddor, väldigt lite kött, men gott var det. Man fick plocka av det lilla som fanns på benen på en groda. Intressant smak det där, smakar som kycklingfötter för er som smakat det... 
 
En trevlig kväll helt enkelt, efter blev det det utgång med tjejerna på en pub på Plaza del Sol!
 

Groda i min mun!

0 Läs mer >>
Hela förmiddagen gick åt till mottagning på urologen med cancerpatienter (njure, prostata, urinblåsa, testikel), där jag fick sitta och titta på en läkare som till varje patient sa "detta ser bra ut, proverna ser bra ut och du kan boka en ny tid för uppföljning om 9 månader". Varje patient tog väl några minuter, och vi betade av runt 35 sådana här patienter på den tid jag var där. Effektiv arbetstid i antal patienter, ja! 
 
Här använder läkarna en "telefon" för att ropa ut patientens namn i högtalaren i väntrummet - alla kan höra vem som är näst på tur, och ingen i det stora väntrummet går miste om att denne ska till urologen. Intressant system. 
 
På kvällens schema stod "äta så mycket du vill" och "se på en rolig film". Jag träffade därför några kompisar på Plaza del Sol här i centrum, vännerna kazakhstanskan (Aiyan), ryskan (Aidana), kinesiskan (Eva) och amerikanen (Brandon). Wokbuffé thai, såklart, där det fanns SUSHI, och man fick äta så mycket man ville (jippiii). Mätta och glada tog vi en lång diskussion om film, där vi till slut kom fram till att Svampbob var den enda film alla kunde tänka sig att se, som gick i rimlig tid (20.30-22.30). Sagt och gjort, betalade billiga 50 kr och såg i 3D denna roliga svampfilur rädda världen genom att lyckas ta tillbaka det stulna receptet på krabburgarna! 

Svamp-Bob!

0 Läs mer >>
Vad undrar man egentligen om när man ska åka på utbyte med Erasmus? Vad är viktigt att tänka på? Här har jag samlat de frågor som kanske är vanligast, för att lätta på oron över dessa småsaker, och för att hjälpa till! Fråga om det är något: 
 
 
Hur gör man när man ska fylla i sitt Learning agreement? Är det viktigt att få med alla placeringar som man har i Sverige? 
Så här har det funkat för mig, jag har utifrån de ämnen (+antal veckor) som jag har på min termin (T8) sökt "placeringsområden" och alltså skickat ett förslag på learning agreement till universitetet här nere. Sen kommer de kontakta dig med ett förslag på vad de har att erbjuda: för mig var det så att de inte riktigt hade det jag sökte, därför plockades till exempel vårdcentral bort!! Diskutera med universitetet vilka placeringar du kan tänkas få! Om inte universitetet kan erbjuda dig de kurserna kommer du kunna välja fler veckor av övriga kurser! 
 
Tänk om Linköpings universitet säger att man måste komplettera nått?!
Programansvarige ska ju skriva under ditt LA, så oroa dig inte, du kommer inte behöva komplettera om programansvarige har skrivit under.
 
Varför måste man söka minst 90 dagar? Min termin är egentligen bara 12 veckor...
Du behöver söka lika många antal veckor med samma kurser som du har på din termin, dock är detta bara 12 veckor, och du behöver minst 90 dagar för att vara berättigad till Erasmusstipendiet från stipendiefonden, och därmed inte bli återbetalningsskyldig... 
 
Har du lyckats få alla ämnen du måste läsa enligt termin 8 på Linköpings universitet?
Jag har praktikerna urologi, kardiologi, kirurgi och akuten här, vilket är i princip bara kirurgi-området. Missar därför mycket egentligen... Men...sök 13 veckor och allt löser sig!!
 
Vilka papper är viktiga?
Glöm inte att ta med dig kopior på följande papper:
 
För att garantera Erasmusstipendiet:
+ Learning agreement med underskrift från Annette Theodorsson... 
+ Certificate of Attendance
+ Preliminary Certificate of Attendance
+ Certificate of Departure
+ Evaluation of practice - betyg på din placering. Jag hade 4 olika placeringar, därför tog jag med 4 ex. Ett måste för att få slutliga stipendiet från Erasmus.
Det finns skrivare här, men du vill inte bli stressad över småsaker, ibland funkar inte tekniken...
 
 
Vad måste man göra när man kommer hem?
När man kommer hem blir det väl plugga skitmycket på det man missat, samt lämna in de obligatoriska betygslapparna (glöm för guds skull inte dom!) och skriva reserapport (några A4, med alla dina erfarenheter från det nya landet!)
 
Mitt betyg är T i Studentportalen, vad betyder det??
T i studentportalen som betyg på terminen betyder Tillgodoräknad, alltså har du de obligatoriska momenten godkända!
 
Vad säger LiU att man måste göra?? 
Här är en checklista med det viktigaste: 

Till Din FAKULTET inlämnat LEARNING AGREEMENT - efter det måste TRE dokument lämnas till International office/IO Lena Beyron, [email protected]

1. ERASMUS STIPENDIEAVTAL: Detta fyller Du i och lämnar INNAN Du påbörjar Dina studier utomlands. Skanna och maila till [email protected]. DU ansvarar för att uppgifterna i Ditt Erasmus Stipendieavtal är korrekta. Särskilt viktigt att Dina BANKUPPGIFTER stämmer.

2PRELIMINARY CERTIFICATE OF ATTENDANCE FOR ERASMUS GRANT: Detta intyg ber Du någon på Ditt VÄRDUNIVERSITET fylla i, underteckna, stämpla och vb via brev alt. skanna och maila till [email protected] så snart som möjligt när Du PÅBÖRJAT Dina studier. 

3. CERTIFICATE OF DEPARTURE FOR ERASMUS GRANT: Även detta intyg ber Du någon på Ditt VÄRDUNIVERSITET fylla i, underteckna, stämpla och vb via brev alt. skanna och maila till mig i samband med att Du AVSLUTAR Dina studier.

DU ansvarar för att uppgifterna om KURSSTART och KURSSLUT i Certificate of Attendance/Departure är korrekta då dessa ligger till grund för det totala stipendiebeloppet.


 

Erasmus!?

2 Läs mer >>
Att stå i en operationssal i 7 timmar, och titta på en tvskärm med livebilder på organ, se någon göra titthålsoperation, ta bort njure och prostata, skära bort halva tjocktarmen, skrapa bort tumörer i urinblåsan, samt uppleva den spanska typer av operationsteknik: Här går det undan, effektivt ska det gå, och vi ska ha många kunniga på plats! Vi var tre studenter (två läkar- och en sjuksköterskestudent), som fick sätta oss i ett av hörnen, bakom alla andra (3 residentes (AT), två överläkare och tre sjuksköterskor plus en anestesiolog) som stod i mitten nära patienten som låg på en brits. Pedagogiska sköterskor som hela tiden kom till oss och förklarade vad vi såg på tv-skärmen. Dom är duktiga på att förklara, och jag lär mig många nya ord på spanska. Här lär man sig nya saker varje dag! 
 
Jag har även lärt mig följande saker genom att studera läget i dagens operationssal: 
 
1. Det är bra med solglasögon i operationssalen, ifall det skulle bli för ljust. (Man kan ha dom på op-mössan hela tiden om det inte är läget att använda dem)
2. Om man har sin egen tjocktröja på sig, behöver man inte byta om efteråt. (Bra om den är samma färg som sjukhuskläderna man har under)
3. Barbröstat är bra, så även halvöppen dragkedja på tröjan, ifall det skulle bli för varmt. 
4. Man kan alltid titta på 9gag, eller på facebook under operationen, speciellt om man jobbar som överläkare eller sjuksköterska! (Det är residentes (typ AT-läkare) som utför operationen, under tillsyn av överläkaren...)
5. Det är bra att ha med sig någon dricka (typ vatten i en petflaska) i fickan, om man skulle bli törstig under operationen. 
6. Roliga filmer är bra, så att tiden går snabbare, speciellt filmer med hoppande hundar och katter (sköterskornas favoriter!).
7. De borttagna organen läggs alltid i en skål, i vilken man kan peta och känna. Njure i min hand! 
 
(Värt att poängtera är att jag själv inte gjort något av ovanstående!)
 

Njure i min hand!

0 Läs mer >>
En innehållsrik dag på urologen med mottagning, patienter med alla typer av urinproblem, inkontinens och elakheter som gör livet jobbigt. Gick med en holländsk spanjor (Luis) vars ena öra står rätt ut, en väldigt pedagogisk specialistläkare inom området inkontinens, som förklarade allt med en tecknad bild (i slutet av dagen hade jag inte mindre än 13 bilder i mitt block). Han lärde mig massa specialkunskaper, visste ni till exempel att man kan få en "pacemaker" för inkontinens-besvär? Eller att man kan få stötar nere vid foten för att avhjälpa inkontinensbesvär? 
 
Luis skriver journal på mottagningen, vi har nyss träffat en patient.
 
På kvällen samlades vi runt 48 stycken utländska studenter (Erasmus) på puben La Fábrica för att ha en så kallad "tandém", speed dating, eller lära-känna-varandra-kväll, vad man nu vill kalla det. Spanska på alla nivåer, alla världens språk och många härliga människor på samma plats. Nu har jag fått ännu fler kontakter i min telefonbok! Ännu bättre var att varannan dryck du beställde var gratis! Kvällen och natten spenderades på puben, ända till kl ett då jag insåg att jag skulle upp kl 6 dagen efter...
 
En kul kväll med mycket spanska i huvudet. Nu börjar språket sakta men säkert sätta sig, jag tänker på spanska, jag handlar på spanska och jag har lättare för spanskan än för engelskan. Försökte skriva en anteckning till mina rumskompisar på engelska, men insåg i efterhand att den var på spanska... Det känns lite mysko, men jag tänker fortsätta och se hur bra det kan bli! Att prata med patienterna på sjukhuset innebär fortfarande stakningar och lite för mycket tänkande, jag tycker det tar alldeles för lång tid... Tror det är alla sjukdomar och svåra medicinska ord som sätter broms i mig... Men jag får ge det några veckor till! 
 

Urologen och speed da...

1 Läs mer >>
 
En solig söndag i Madrid innebär ut på stan för att uppleva Madrids stora marknad i La Latina på Rivera de Curtidores. En marknad som arrangeras varje söndag när det är varmt väder, med massor av stånd på gatorna och folk som säljer hantverk, kläder, fint porslin, väskor, spansk tapas och goda smakprov förstås, och det mesta som man vill hitta på en marknad. Idag tog jag med mig de två tjejerna Aiyan och Aidana från Kazakhstan samt tyska tjejen Rahel till marknaden. Eftersom vi är hurtiga tjejer som gick upp kl 9, åt vi frukost (spanska tititas - pannkakor) på VIPS innan äventyret började. 


Tyvärr inga bilder från själva marknaden, vi var så fångade i allt kul man kunde hitta. Resultatet idag, en ny jacka, ny tjocktröja och lite småprylar till mitt rum. (Inte jackan på bilden dock!)
Därefter tapas på en smockfull restaurang även tillsammans med rumänska tjejen Arina, som jag bor tillsammans med. Full restaurang innebär bra betyg. Bra mat, små minismörgåsar med pulled pork, BBQ-sås, små spanska sallader, samt fisk. 
Arina, rumänskan, som jag bor med. 
 
Jag fick även chans att träffa Don Quijote och Sancho Panza, här klappar jag deras åsna på Plaza de España. 
 
 
På kvällen drog Arina med mig på bio, filmen Relatos Salvajes (=Vilda berättelser) som hon så himla gärna ville se. Enligt henne var det en komedi, med kärlek och romantik. Jo, det låter ju bra... Jag tänkte, ja varför inte, jag tittar inte så ofta på bio, och det verkar som en bra film på hennes beskrivning.... Verkligheten var dock en helt annan, det var utan tvekan den GALNASTE, MEST VÅLDSAMMA, och LÄSKIGA film jag någonsin sätt. I filmen fanns 6 historier, om hur olika personers liv varit fram tills nu, med mord, skilsmässor, otrohet och brott... Vilken överraskning, men vi hade i alla fall kul åt det i efterhand!
 
 

Marknad, vips och kna...